werkwijze

Binding

Vorige Artikel 7 van 17 Volgende

Een mooie quilt ‘’staat of valt’’ met een goede binding. Neem hier altijd de tijd voor!

PDF

Stap 1 - Het afsnijden van de quilt.

Als er een rand om het quiltcentrum zit, meet dan altijd overal evenveel centimeters of inches vanaf de buitenste naad. Daarmee wordt uw quilt in elk geval optisch recht. Het is geen probleem als er niet over de gehele breedte van de binding stof van de top zit. Natuurlijk moet de stof wel buiten de breedte van de binding vallen. De tussenvuling en de achterkant moeten wél de volledige breedte hebben. Bedenk daarom van te voren hoe breed de binding wordt. Bij een grote quilt is het vaak mooi om een brede binding te maken.

Stap 2 - Meet de quilt exact op.

De breedte – aan de bovenkant, in het midden en aan de onderkant. Tel deze 3 getallen bij elkaar op en deel door 3, schrijf het op.

De lengte – aan de rechterkant, in het midden en aan de linkerkant. Tel ook deze 3 getallen bij elkaar op en deel door 3.

Stap 3 - Het snijden, berekenen en naaien van de binding.

Tel de twee getallen uit stap 2 bij elkaar op en vermenigvuldig die met 2, dit is de uiteindelijke lengte van de binding. De breedte van de stroken voor de binding berekend u als volgt:

De breedte x 6 (franse binding) + minimaal ½ cm of ¼ inch.

Dus voor een binding van 1 cm = 6 ½ cm (ik neem vaak een hele cm extra, dus dan wordt het 7 cm).

Snijd voldoende stroken van de juiste breedte (denk eraan dat u bij het aan elkaar naaien bij elke naad één breedte verliest). Naai de stroken bias aan elkaar (dus met een diagonale naad, de 45° lijn op uw liniaal). Strijk de gehele binding in de lengte dubbel met de verkeerde kanten op elkaar.

Nu kunt u kiezen uit 2 mogelijkheden – sommigen naaien de strook aan begin en einde ook aan elkaar waardoor er een ring ontstaat. Het voordeel hiervan is dat de binding niet meer gesloten hoeft te worden als hij al aan de quilt is bevestigd. Deze naad is ook weer bias. Leg de strook dubbel en meet daar 1x hart en 1x verticaal op af en geef een knipje in beide stroken op het afgemeten punt. Leg de strookeinden kruislings op elkaar en naai ze weer bias aan elkaar. Voor de andere methode doet u deze handeling later.

Stap 4 - Het aannaaien van de binding.

Leg de dubbele strook met de rafelranden gelijk aan de snijrand van de quilt, aan de goede kant. Start op ongeveer 15 cm vanaf een hoek, en speld de strook met dwarsgestoken spelden vast. Zorg ervoor dat u exact op de afstand kunt naaien van de door u voorgenomen bindingbreedte. Naai naar de hoek en stop op exact de breedte van de binding vóór de hoek, laat de naald in de stof staan en naai nu schuin (45°) naar de hoek. Vouw de binding nu langs de volgende buitenrand met een nette hoek.

Meet precies van het begin de maat af die u in stap 2 berekend heeft op de binding en zet daar een speld, deze komt precies op het uiteinde van de quilt te liggen. Zet met een andere speld vast, verdeel de ruimte regelmatig en zet om de ongeveer 15 cm een dwarse speld. Naai van helemaal het begin tot aan de binding breedte naar de andere hoek en naai daar weer met een hoek van (45°) naar de hoek. Herhaal dit met de volgende 2 zijden.

Als u de binding tot een ring gesloten heeft, kunt u ook de laatste zijde gelijk naaien. Heeft u dat niet gedaan, dan legt u eerst de hoek goed en meet dan weer de exacte maat af van deze kant. De binding ligt ergens over elkaar, geef hier, net als beschreven in stap 3, door beide stroken een knipje in de rafelrand. Leg nu de stroken zoals in stap 3 bias over elkaar en naai de schuine lijn. Even goed kijken of de buitenkanten wel op elkaar liggen. Naai nu de laatste zijde vast.

Stap 5 – Het tegenzomen van de binding

Speld de binding naar de achterkant, zorg dat de hoeken netjes blijven. Zoom de randen tegen met kleine blindzoomsteekjes.

Vergeet geen ophangsleuf en quiltlabel te maken en vast te naaien!

Veel succes met het maken van mooie bindingen!

 

 

© 2014 - 2019 twinkeltjevanufos | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel