werkwijze

Rasteren

Vorige Artikel 5 van 17 Volgende

 

RASTEREN

 

HET TEKENEN VAN EEN RASTER

PDF

Voor het tekenen van een raster heb je een goede liniaal en een Heramarker of Dollsneedle nodig.

 

Leg het stuk stof dat gerasterd moet worden glad op de tafel met eronder een verende ondergrond. Nel gebruikt tijdens haar quiltlessen altijd nieuwe dweilen voor de ondergrond maar een stuk tussenvulling gaat ook. Zorg ervoor dat de boel niet kan gaan schuiven door het eventueel even op de hoeken vast te plakken met schilderstape.

 

Ik begin graag ongeveer in het midden van m’n stof, maar begin gerust aan een zijkant wanneer je met een tas bezig bent. Het doet er dan niet zo toe hoe je boven en onder en aan de zijkanten uitkomt.

 

Leg je liniaal aan de boven of onderkant van de stof op de 60° hoek en trek van de boven tot de onderrand van de stof een lijn met de Heramarker of Dollsneedle. Er komt daarmee een moet in de stof die er pas weer uitgaat wanneer de stof gewassen wordt. Trek evenwijdig aan deze lijn op regelmatige afstand lijnen tot het hele te rasteren stuk stof vol is.

 

Leg nu de liniaal in tegenovergestelde richting ook weer op de 60° en doe precies hetzelfde.

 

Ik heb voor de tas lijnen op 3”van elkaar gezet, maar maak het jezelf vooral gemakkelijk, heb je alleen een cm. liniaal gebruik dan b.v. 10 cm.

 

Wanneer je als volgt te werk gaat onstaan er z.g. droppen, je kunt je voorstellen dat als je de liniaal op 45° legt dan ontstaan er vierkanten op de punt. Je legt je liniaal net zo neer als je zelf leuk vind. Ver uit elkaar, dicht bij elkaar en op 60°, 45° of gewoon op 90°.

 

Wanneer je alle lijnen gezet hebt, sandwich je de top, tussenvulling en de achterkant en stik je alles door op de naaimachine. Let er wel op dat de lagen goed op elkaar blijven liggen want anders heb je bij de kruisende lijnen kans op plooitjes.

 

Heb je een Pfaff naaimachine vergeet dan vooral niet je dubbel transport te gebruiken, die is heel fijn met dit werk.

 

 

 

 

 

© 2014 - 2019 twinkeltjevanufos | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel