weetjes

Naaimachine keuze

Vorige Artikel 4 van 17 Volgende

Ik heb wat weetjes op een rij gezet, die handig kunnen zijn bij het kiezen van een nieuwe naaimachine. Let wel, het zijn mijn ideeën daarover, een ander kan er natuurlijk heel anders over denken.

PDF

In eerste instantie hoeft je naaimachine alleen maar recht te kunnen stikken voor patchwork, dat kunnen ze allemaal natuurlijk.

Maar er zijn natuurlijk allerlei handigheidjes op machines die het werken makkelijker en leuker maken.

 

1 – Het is superhandig om een ¼” voetje te hebben, die kunnen over het algemeen bijgekocht worden. Bij sommige machines zit hij al standaard in het extra materialen pakket. Dit is natuurlijk voor het precies stikken van de naadtoeslag. Het voetje heet soms een patchwork voetje en soms een quiltvoetje.

2 – Heel fijn is een dubbel transport. Normaal gesproken heeft een naaimachine alleen een ondertransport maar op de Pfaff zit al gauw ook een standaard boventransport. Bij de Bernina is het er extra op te zetten. Van andere merken weet ik niet hoe dat zit. Dit is vooral heel fijn als je een franse binding aan gaat zetten. Je hebt dan zoveel lagen stof + de tussenvulling waardoor er makkelijk het een en ander ten opzichte van elkaar verschuift. Met dat boventransport is het een fluitje van een cent.

3 – Handig is ook wanneer je de transporten eraf kunt halen, met de meeste moderne machines kan dat ook wel. Dit heb je nodig als je met je naaimachine wilt gaan quilten. Je doet dat met een z.g. stopvoetje dat veelal ook wel in het materialen pakket zit, zoniet dan is het handig er naar te vragen of het bij te kopen is.

4 – Sommige naaimachines hebben een z.g. quiltsteek erop staan. Persoonlijk vind ik dat niks, maar wie ben ik. Het is een steek die om en om een enkele en dan een dubbele (of meer) steek doet waardoor de schijn gewekt wordt van een overgeslagen steek. Quilten is natuurlijk een soort rijgsteekje.

5 – Verder vind ik het handig om een beetje een makkelijk knoopsgaten programmaatje te hebben. Het komt wel eens voor dat je er hier of daar een moet maken.

6 – Het is ook handig als je de naald kunt verzetten (naar rechts en links). Hiermee kan je een andere naadtoeslag langs je voetje afmeten.

7 – Siersteken is heel leuk en zal je, als je ze hebt, wel gaan gebruiken. Maar ze zijn echt niet noodzakelijk.

8 – Zigzag steek zit volgens mij op alle machines. Dat is wel handig, ook de grote zigzagsteek die uit meerdere steekjes naar rechts en links gaan. Die kan je gebruiken om b.v. stukken tussenvulling aan elkaar te zetten.

9 – Wat wel een handige steek is, is de festonsteek. Daarmee kan je dan op de machine appliceren. Niet iedereen vindt het met de hand festonneren van applicaties leuk. Soms telt niet het leuke maar het snelle.

 

Uiteraard is dit niet een volledig verhaal, maar bij de keuze van een nieuwe naaimachine voor iemand die graag patchwork doet is dit een aardige handleiding denk ik.

 

 

© 2014 - 2019 twinkeltjevanufos | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel